Mięso dzików zanieczyszczone radioaktywnym cezem. Winne testy broni jądrowej

7 września 2023, 08:11

W niektórych miejscach Europy poziom radioaktywnego cezu w mięsie dzików jest tak wysoki, że ich mięsa nie wolno przeznaczać do konsumpcji dla człowieka. Co gorsza, ten wysoki poziom utrzymuje się od 30 lat, mimo że z zarówno nasza wiedza na temat cezu oraz badania innych zwierząt leśnych wskazują, że powinien on spadać. Problem znany jest jako paradoks dzika i został on szczegółowo opisany przez naukowców z Uniwersytetu Leibniza w Hanowerze i Uniwersytetu Technicznego w Wiedniu.



Hakerzy wyłączyli stację telewizyjną

15 kwietnia 2015, 10:45

Francuska stacja TV5Monde, której sygnał jest odbierany w 200 krajach, padała ofiarą potężnego ataku hakerskiego. W jego wyniku wszystkie 11 kanałów stacji zostało wyłączonych. Cyberprzestępcy wyłączyli też witryny i sieci społecznościowe stacji.


Dwutlenek węgla utrudnia kałamarnicom polowanie

22 marca 2018, 07:14

Rosnąca koncentracja dwutlenku węgla w oceanach powoduje, że kałamarnice mniej efektywnie polują. Zjawisko to zauważył doktorant Blake Spady i jego zespół z James Cook University.


Tomograf do czytania

25 maja 2009, 10:45

W sierpniu minie 1930 lat od najbardziej znanego w historii wybuchu wulkanu. Wezuwiusz zniszczył Herkulanum i Pompeje i zabił tysiące ludzi. Jednak jakimś cudem w jednym z domów, który w przeszłości należał do teścia Juliusza Cezara, ocalały setki zwojów.


Biblioteka Kongresu archiwizuje Twittera

8 stycznia 2013, 11:24

Biblioteka Kongresu USA, największa tego typu instytucja na świecie, tworzy archiwum... Twittera. Każdego dnia trafia do niego 500 milionów wpisów. Obecnie składa się ono ze 170 miliardów wpisów.


Remedium na cenzurę w Internecie

29 listopada 2006, 10:58

Kanadyjscy eksperci stworzyli oprogramowanie, które pozwala ominąć rządowe firewalle osobom, żyjących w krajach, gdzie władze ograniczają dostęp do Sieci. Program Psiphon jest dziełem naukowców z University of Toronto.


Czy do 5 znanych smaków podstawowych dołączy szósty?

6 października 2023, 08:46

Ludzie potrafią wyczuwać pięć smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. Autorzy nowych badań znaleźli dowody, że istnieje kolejny podstawowy smak, który potrafimy wyczuć. To smak chlorku amonu (NH4Cl). Czy środowisko naukowe zaakceptuje istnienie kolejnego smaku? Na powszechną akceptację umami, którego istnienia jako smaku podstawowego zaproponował japoński naukowiec Kikunae Ikeda, trzeba było czekać około 80 lat.


Nokia zaprzecza medialnym doniesieniom

27 kwietnia 2015, 08:12

Nokia zaprzeczyła doniesieniom chińskich mediów, które poinformowały, jakoby fińskie przedsiębiorstwo miało zamiar znowu produkować telefony komórkowe.


Eksperci od sztucznej inteligencji wzywają do bojkotu KAIST

5 kwietnia 2018, 10:35

Ponad 50 ekspertów zajmujących się sztuczną inteligencją wezwało do bojkotu Koreańskiego Zaawansowanego Instytutu Nauki i Technologii (KAIST). Zdaniem naukowców, prowadzone przez KAIST badania mogą prowadzić do trzeciej rewolucji w działaniach wojennych.


Powrót samanu?

3 czerwca 2009, 16:35

Badania nad zamkami z piasku mogą ożywić dawną technikę wykorzystywania samanu (mieszaniny ziemi, wody, słomy, gliny i piasku) w budownictwie. Materiał ten był używany przez całe tysiąclecia, udowodnił swoją przydatność i wytrzymałość.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy